M iras Hukuku

Miras Hukuku
Ölen kişiye ait mal varlıklarının mirasçıları arasında paylaşılması, miras hukuku tarafından belirlenen esaslara göre yapılır. Miras hukukunun esasları, hem miras bırakan kişinin mal varlığı devir işlemlerini hem de mirasçıların haklarının korunmasını kapsar.
Kişinin ölümünden sonra mirasçılarının kimler olduğu, mirasçılar arasında mal paylaşımının nasıl yapılacağı her zaman sorunların yaşanmasına neden olabiliyor. Miras hukukunun amacı, ölen kişinin vasiyetnamesi varsa, o vasiyetnameyi geçerli kılmak ve mal paylaşımının, vasiyetnamede belirtildiği şekilde yapılmasını sağlamaktır.
Her hangi bir vasiyetname yoksa tüm mirasçılar, eşit payda mal alma hakkına sahiptir. Bu hak hukuk ile güvence altına alınmıştır. Mirasçılar arasında yaşanacak olan mal paylaşım anlaşmazlıkları, yine hukukun esaslarına göre çözülür.
Miras Hukukunun Temel Unsurları
Miras hukukunun kapsamına giren konularda hukuki destek almak, tarafların yaşayabilecekleri her türlü hak kaybının önlenmesini sağlayacaktır. Hukuki danışmanlık hizmeti için hukukun temel unsurlarını bilmek önemlidir.
Miras hukukunun temel unsurları için şunlar gösterilir;
- Mirasçılık,
- Vasiyetname,
- Miras paylaşımı,
- Miras vergisi,
- Mirasın reddi,
Hukukun unsurları, mirasçıların haklarının korunmasını amaçlar. Mirasçılık, miras kalan malların kimlere devredileceğinin belirlenmesini sağlar. Devir yapılacak kişiler, yasal mirasçılardır ve ölen kişinin eş, çocuk ve ebeveynlerinden oluşur.
Kişi vasiyetname hazırlamış ve mallarını kime devredeceğini belirlemişse o kişiler yasal mirasçıdır. Kişi, öldükten sonra mal varlığının kime bırakacağına vasiyetname hazırlayarak karar verebiliyor. Avukatına vasiyetname hazırlatanlar, vasiyetin geçerli olmasını sağlayabiliyor.
Miras Hukuku Avukatı Görevleri
Miras hukuku avukatı, ölen kişinin varsa vasiyetinin gerçekleştirilmesini, yoksa mirasçıları arasında mal paylaşımının hukuka uygun şekilde yapılmasını sağlar.
Avukat, miras ile ilgili konularda, müvekkillerini temsil eder ve mirasçılar arasında çıkabilecek anlaşmazlıkları çözmeye çalışır. Avukatın görevleri arasında, vasiyetnamenin hazırlanması, denetlenmesi, miras kalan malların ve mirasçıların belirlenmesi, miras davalarının açılması ve takibi, mal paylaşımının yapılması gibi geniş bir yelpazeden oluşuyor.
Miras konusu ile ilgili hukuki danışmanlık hizmeti vererek, kişilerin haklarını nasıl koruyacakları ve mal paylaşımının doğru yapılması konusunda bilgilendirme yapıyor. Anlaşmazlık yaşanması durumunda, miras davalarının açılmasını sağlar ve müvekkilinin yasal haklarının korunmasına yardımcı olur.
Mirasçılar Arası Mal Paylaşımı
Mirasçılar arasında mal paylaşımının nasıl yapılacağı miras hukukunun en önemli konularından birisidir. Ölen kişinin mal varlığının paylaşımı, hukuki süreçlere göre yapılır. Miras hukukunda belirtilen yasal mirasçılar arasında, eşit paylaşımlar yapılır.
Ölen kişi, vasiyetinde yasal mirasçıları arasında mal paylaşımını belirtmiş ise yazılı vasiyetname geçerlidir ve paylaşımlar ona göre yapılır. Mirasçılar arasında yapılacak olan paylaşımlar için öncelikle yasal mirasçıların belirlenmesi gerekiyor.
Türk medeni kanununa göre birinci derece mirasçılar, kişinin eşi ve çocuklarıdır. İkinci derece mirasçılar ise kardeşler ve ebeveynlerdir. Üçüncü derecede de, büyük ebeveynler yer alır. Ölen kişi, önceden vasiyetname hazırlatmamış ise yasal mirasçıları arasında mal paylaşımı yapılacaktır.
Miras Hukukunda Vasiyetname
Miras hukukunun temel esaslarından birisi, vasiyetnamedir. Kişi ölmeden önce avukatına vasiyetname hazırlatabiliyor ve öldüğünde kalan mallarının kimlere kalacağını belirleyebiliyor. Hukuka göre herkes, özgür iradesi ile vasiyetnamesini hazırlayabiliyor.
Vasiyetname hazırlandığında, ölüm sonrası, mal paylaşım işlemleri, vasiyetnamede belirtildiği şekilde yapılır. Yasal mirasçılar, vasiyetnamede belirtilen mal paylaşımları için itirazda bulunabiliyor. Mirasçılar yasal haklarını kullanarak, istenmeyen mal paylaşımı, davası açarak, vasiyetnameye göre yapılan paylaşımlara itiraz edebiliyor.
Türk Medeni Kanununda saklı pay olarak belirtilen husus, bazı mirasçıların belirli haklara sahip olduğunu gösterir. Vasiyetnamenin geçerliliği için kişinin avukatı aracılığı ile hazırlatması ve imzalaması önemlidir. Miras hukukunun esaslarına göre hukuki destek alanlar, tüm haklarının korunmasını sağlayacaktır.
Miras İntikal İşlemleri
Yasal mirasçılar, özel bir vasiyetname yoksa ölüm sonrası, miras intikali işlemlerinin yapılmasını sağlayabiliyor. Mal paylaşımının yapılması ve paylaşılan malların resmi olarak alınabilmesi için miras intikalinin yapılması gerekiyor.
İntikal işlemleri, ilgili kurumlarda yapılıyor ve bu işlemleri, avukatı aracılığı ile yapanlar, tapu tescil ve devir işlemlerini hukuka uygun ve sorunsuz olarak yapabilecektir. Miras intikal işlemleri sırasında gerekli belgeler eksiksiz olarak tamamlanmalı, taşınmazlarla ilgili gerekli vergi ödemeleri yapılmalıdır.
Miras devir işlemlerinde, mirasçılar, vergi yükümlülüğündedir ve kalan mirasın değerine göre vergi ödemesi yaparlar. Miras intikalinin gerçekleşebilmesi için mirasçılar, belirlenen vergi miktarını ödemek zorundadır. Avukat, işlemlerin yapılması ve vergi hesaplamalarının doğru yapılması konusunda yardımcı olur.