A ile Hukuku

Aile Hukuku
Aile hukuku toplumsal yapıyı korumaya yönelik olarak, bireyin aile içerisindeki sorumluluklarını, haklarını düzenleyen hukuk dalıdır. Aile içi iletişimler, evlilik, boşanma, miras, velayet gibi hususların düzenlenmesini sağlar.
Kişinin aile içerisindeki ilişkileri ile ilgili her türlü hukuki sürecin tanımlanmasını ve takip edilmesini sağlayan hukuk dalı olarak kullanılır. Boşanma davaları, mal paylaşımı, nafaka davaları gibi davalar, bu hukuk dalı kapsamında değerlendirilir. Türk Medeni Kanununda yer alan hükümler, aile hukukunun temelini ve kapsamlarını oluşturuyor.
Hukukun belirlemiş olduğu kurallar, aile birliğinin bozulmasına neden olabilecek her türlü sorunun çözümü için çalışmalar yapar. Asıl amaç aile birliğinin korunmasıdır. Hukukun emredici hükümleri, toplum ve aile birliği düzeninin korunmasını içerir.
Aile Hukuku Kavramları
Aile içerisindeki ilişkilerin düzenlenmesini sağlayan aile hukukunun kavramları, hukukun genel kapsamlarını belirliyor. Hukuk dalında kullanılan kavramlar, evliliğin bozulması, çocukların hakları ve nafaka gibi konularla ilgilidir.
- Evlilik sözleşmesi,
- Boşanma davaları,
- Velayet,
- Nafaka,
- Mal paylaşımı,
- Aile içi şiddet,
- Zina,
- Evlat edinme,
Bu kavramlar, aile içi iletişimlerde yaşanan sorunlara göre hukukun temel prensiplerinin uygulanmasını sağlar. Evlilik, erkek ve kadın arasındaki hukuki bağın oluşmasıdır. Aile hukukuna göre evlilikte her iki tarafa da karşılıklı olarak çeşitli haklar ve sorumluluklar yüklemektedir.
Hukuk kavramları, eşlerin birbirlerine karşı sorumluluklarının ve haklarının neler olduğunun daha iyi görülmesini sağlar. Hukukun kavramları, aile birliğinin ve ailedeki tüm bireylerin haklarının korunmasına yardımcı olur.
Aile Hukukunun Amacı
Türk Medeni Kanununun dallarından birisi olan aile hukukusun amacı, aile birliğini ve ailedeki bireylerin karşılıklı olarak haklarının korunmasını, toplum düzeninin oluşturulmasını sağlamaktır. Hukukun kapsamına göre aile bireylerinin sorumlukları belirlenirken, toplumsal barışında sağlanması hedef alınır.
Aile hukukunun asıl amacı, aile birliğini, bireylerin haklarını korumak, çocukların yüksek yararlarını gözetlemek, aile içi şiddeti önlemek, eşitlik ilkesinin ve adaletin sağlanması, toplumsal barışı desteklemektir.
Evlilik hukuku ile birbirlerine bağlanan iki kişinin, aile birliğini sürdürmesini sağlamak için hukuki sorumluluklar ve haklar belirlenmiştir. Her bireyin sorumluluğu, kişisel hakların korunmasını sağlarken, aile birliğinin sürdürülmesini de sağlayacaktır. Boşanma durumlarında, bireylerin haklarını koruyacaktır.
Aile Hukukunun Prensipleri
Toplumsal düzenin sağlanabilmesi için oluşturulan her hukuk dalının temel prensipleri vardır. Aile hukukunun da prensipleri vardır ve aile içerisindeki her bireyin hak ve sorumluluklarının düzenlenmesini sağlar.
- Çocuğun yüksek yararı,
- Eşitlik ilkesi,
- Adalet ilkesi,
- Koruma ve güvenlik prensipleri,
- Bireyin özgür iradesi,
- Aile birliğinin korunması,
- Toplumsal ahlakın gözetilmesi,
- Toplumsal gelişmelere ve ihtiyaçlara uyum,
Aile hukukunun belirlenen bu temel prensipleri, ilk olarak bireyin haklarını korumaya odaklanır. Daha sonra toplumsal düzenin oluşmasını sağlar. Toplumsal yapının özelliklerine göre belirlenen hukukun prensipleri, aile içi ilişki ve iletişimlerin daha sağlıklı bir zeminde yürütülmesini, devamlılığını sağlamayı amaçlar. Aile içi ilişkiler sürdürülürken, bireyin her türlü güvenliğinin teminat altına alınması konusunda da büyük önem taşır.
Aile Hukuku Avukatı
İnsanlar her türlü hukuki sorun için avukatlık hizmetine ihtiyaç duyar. Aile hukuku avukat hizmeti ile bireylere hukuki destek veriliyor ve aile içindeki hukuki sorunlarla ilgileniliyor. Aile hukukunun içeriğini, boşanma, mal paylaşımı, nafaka, velayet, evlat edinme gibi konular oluşturuyor.
Aile hukukunun avukatları için belirlenen görevler şunlardır;
- Boşanma süreçlerinde dava açar ve müvekkili temsil eder,
- Çocukların velayetinin belirlenmesini sağlar,
- Nafaka ve mal paylaşımında taraflara aracılık eder,
- Aile içi şiddet durumlarında, mağdurun haklarını savunur,
- Aile içi anlaşmazlıklarda hukuki destek verir,
- Evlat edinme süreçlerinin hukuki prosedürlere göre yapılmasını sağlar,
Avukatlar, mesleki deneyimleri ile her türlü hukuki destek ve danışmanlık hizmeti sunar.
Boşanma Süreci ve Hukuki İşlemler
Aile hukukunun kavram ve kapsamlarından birisi boşanma davaları ve dava süreçleridir. Evlilik bağı ile bağlı olan taraflar, evliliklerini yasal olarak sonlandırmak istediklerinde, hukuki destek alabiliyor.
Boşanma süreçleri, boşanma sebeplerine göre açılacak dava türüne göre yürütülüyor. Boşanma davaları, anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma şeklinde açılabiliyor. Anlaşmalı boşanma, tarafların her konuda anlaşması ve bunu aralarında sözleşme yaparak belirlemesi ve dava açması ile gerçekleşiyor.
Anlaşmalı boşanmalar hızlı sonuçlanır. Boşanma nedenlerine göre taraflar, velayet, mal paylaşımı, nafaka gibi konularda anlaşamadığı durumlarda çekişmeli boşanma davası açılır ve delillerin toplanması, değerlendirilmesi gibi süreçler, davanın uzun sürmesine neden olur.
Velayet Davaları
Velayet davaları, aile hukukunun en önemli bölümlerinden birisidir. Boşanma sürecinde, çocukların bakımı ve eğitim haklarının belirlenmesini sağlar. Velayet davası için avukat desteğine ihtiyaç vardır.
Çocuğun kiminle yaşayacağı, çocuğun yüksek yararının nasıl sağlanacağı, bakım ve eğitim sorumluluklarını kimin üstleneceğini belirler. Velayet davalarında, çocuğun yüksek yararı göz önünde bulundurulur. Boşanma davasından sonra ebeveynlerden birisi, velayet davasını ayrıca açabiliyor.
Mahkeme, ebeveynlerin, genel maddi durumunu, ahlaki yaşamını, çocuğun yaşını gözeterek karar verir. Küçük yaştaki çocuklar için çocuğun genel bakımını üstlenebilecek sorumluluk ve yeterliliğe sahip olan ebeveyne velayet verilir. çocuklar 12 yaş ve üzerinde olduklarında, mahkeme çocuğun görüşünü alır ve değerlendirmelerini ona göre yapar.
Miras Ve Aile Hukuku
Aile hukukunun ilişkili olduğu hukuk dallarından birisi miras hukukudur. Bir kişinin ölümünden sonra mirasçıları arasında yapılacak mal paylaşımları, hukuki şartlara göre yapılır. Aile hukukunun belirlediği kurallara göre aile içerisinde yer alan üyeler, ölen kişinin yasal mirasçısıdır ve miras hukukuna göre paylarına düşen mirası alırlar.
Aile hukukunun bazı durumları, miras paylaşımında belirleyici olabiliyor. Boşanma, mal rejimi ve evlat edinme durumları, her iki hukuk dalının birbiri ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Aile ve miras hukuku arasındaki ilişki, kişinin tüm hak ve yükümlülüklerinin korunmasını, ölüm sonrasında miras paylaşımının adil olarak yapılmasını sağlıyor.