
İş Hukuku
4857 sayılı İş Kanunu maddelerinde yer aldığı üzere, işçi ve işveren haklarının korunmasında yasal mevzuata uygun dava takibi iş hukuku davalarının lehinize sonuçlanmasını sağlar. Hukuk Bürosu olarak İş Hukuku’nu kapsayan tüm uyuşmazlıkların çözümünde tecrübeli İş Hukuku avukatlarımızla dava sürecinizi takip ediyoruz.
İş Hukuku; güncel bilgiye ve tecrübeye dayalı, takibi gereken bir hukuk alanıdır. İş Hukuku; Ceza Hukuku, Ticaret Hukuku, Türk Borçlar Hukuku, Uzlaşmacılık, Arabuluculuk ya da Medeni Kanun kapsamında hukuki destek gerektirebilir. Yargılama sürecinin olağan ilerlemesi adına birçok hukuk dalında görev yapan uzman avukatlarımız, dava seyrine göre gereken tüm hukuk alanlarında davanıza destek oluyor.
İş Hukuku Konuları Nelerdir?
İş Hukuku’nda işçi, işveren, SGK arasında yaşanan uyuşmazlıklar ele alınır. Çalışan haklarının yanı sıra işveren haklarının da işçiye karşı korunması dava konuları arasındadır. İş akdinin iki taraflı yapılması sözleşme geçerliliği ve tarafların haklarının korunması için zaruridir. Tek taraflı yarar sağlayan sözleşme ise dava konusu olabilir.
Bu nedenle iş akdinin iş hukuku avukatı aracılığı ile hazırlanmış olması iş akdinin farklı nedenlerle sonlanması halinde yaşanacak olası hukuki sorunları ortadan kaldırır. Yabancı çalışanların yaşadıkları hak kayıpları kimi zaman daha fazla olabilir. Uluslararası Hukuk’un gerektirdiği çerçevede ülkemizde yaşayan ve çalışan yabancı işçilerin de davalarını üstleniyoruz. Adil düzen bilinciyle hak kayıplarının önüne geçmek ilkelerimiz arasındadır.
İş Davasına Konu Alacaklar Nelerdir?
İş davalarında en çok görülen alacaklar arasında fazla mesai ücreti, yıllık ücretli izin, ihbar ve kıdem tazminatı gibi konulara yer verildiği görülür. İşçilerin yasal çalışma sürelerinin üzerinde çalışmaları mesai hakkını doğurur. Aynı zamanda işçinin tüm iş görev ve sorumluluğunu ifa yükümlülüğünü yerine getirmemesi de işverenin haklarını ortaya çıkarır.
Karşılıklı yapılması gereken görev ve sorumluluklar aksi belirtilmedikçe iş sözleşme akdine göre yapılmalıdır. Taraflardan birinin sözleşmeye uymaması halinde maddi ve manevi tazminat davaları konusu gündeme gelir. Davanın usul ve esaslara uygun, yetki çevresinde, süresinde ve doğru iş hukuku avukatı tarafından mahkemeye başvuru ile açılması davanın lehinize sonuçlanmasını sağlar.
İş Hukuku Davası Avukatlık Ücreti Nedir?
Hukuk davalarının birbirinden farklı ücretlerde olması; mahkeme tarafından talep edilen harç bedeli, davaya konu edilen mallar için istenen ücretler, dava süresi, davanın görüleceği yer, varsa bilirkişi ücretleri ve davanın niteliğinden kaynaklıdır.
İş Hukuku da kapsamı bakımından birçok hukuk türünde ek dava açılmasını gerektirebilir. İşçi kazalarında açılması gereken Ceza Hukuku Davası sonrasında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda tazminat davası açılabilir. Sonrasında İcra Hukuku’nda yer alan icra takibi yapılabilir.
İş akdi feshinden kaynaklanan uyuşmazlıklarda, tarafların haklı ya da haksız fesih nedenleri, fesih sonrası yaşanan maddi ve manevi zarar davaya konu edilebilir. İş Hukuku Avukatlık ücretleri dava talebinize ve konusuna göre değişeceği için öncelikle bizleri arayarak iş hukuku avukatı danışmanlığımızdan faydalanabilirsiniz.