S igorta Hukuku

Sigorta Hukuku
Sigorta hukuku, sigorta sözleşmelerinin içeriklerinin belirlenmesini, yapılan sözleşme ile kişi ve kurumların sahip oldukları hakların neler olduğunun düzenlenmesini sağlar. Günlük hayatta karşılaşılabilecek her türlü olumsuzluğa karşı sigorta hizmetlerinden faydalanılabiliyor.
Sigorta şirketi ile yapılan sözleşmelerde, kişi ve kurumlar, sigortalı oluyor ve yaşanacak olumsuzluklarda, maddi kayıplar karşılanıyor. Sigorta hukukunun amacı, sigorta sözleşmesinden doğan yükümlülükleri düzenlemek, sigorta şirketi ile sigortalı arasındaki uyuşmazlıkları çözmektir.
Sigorta sözleşmesi kapsamına giren konularda yaşanan olumsuzluklar sonucu, sigortalıya, tazminatın eksik ödenmesi, hiç ödenmemesi gibi durumlarda, hukuki süreçler başlatılır ve alınan hukuki destek ya da danışmanlık hizmetleri ile hak kayıpları giderilmeye, sigortalının her türlü hakkı korunmaya çalışılır.
Sigorta Hukuku Avukatının Görevleri Nelerdir?
Sigorta hukukunun temel ilkeleri, hem sigortalının hem de sigorta şirketinin haklarının korunmasını sağlar. Sigorta hukuku avukatı müvekkili için tüm hukuki süreçleri takip eder ve haklarının en iyi şekilde korunmasını sağlar.
Bu alanda hizmet sunan avukatın görevleri şunlardır;
- Sigorta sözleşmelerinin hazırlanması ve hazırlana sözleşmelerin incelenmesi,
- Poliçe fesih ya da iptal işlemleri,
- Sigorta tazminat davalarını açmak ve gerekli itirazları yapmak,
- Sigortalı ile sigorta şirketi arasındaki anlaşmazlıkları çözmek,
- Sigorta poliçelerinin değiştirilmesi ya da yenilenmesi,
Sigorta hukukunun alanına giren konularda deneyimli olan ve hizmet sunan avukat, sigortalının tüm haklarını koruyacak hukuki çalışmalar yapacaktır. Sigorta hukukunda, her iki tarafından hakları en iyi şekilde korunmaya çalışılıyor.
Sigorta Hukukunun İlkeleri
Her hukuk dalının ilkeleri vardır ve bu ilkeler, tarafların haklarının korunmasını sağlar. Sigorta hukukunun ilkeleri arasında, iyi niyet ilkesi, prim ödeme ilkesi ve tazminat ilkesi yer alıyor. Hukukun kuralları, sigorta şirketi ile sigortalı arasındaki ilişkilerin düzenlenmesini sağlamaktır.
İnsanlar, olası olumsuzluk durumlarına karşı sigorta güvencesinden faydalanmak ister. Sigorta şirketleri, sigortalı ile sözleşme yaparken, karşılıklı olarak iyi niyet ve dürüstlük ilkelerine göre davranırlar.
Sigortalı, sözleşmenin geçerli olabilmesi için belirlenen sigorta poliçe primini ödemesi gerekiyor. Prim ödemesi yapılmadığında, sözleşme geçersiz sayılacaktır. Sigorta şirketi de, sigortalı zarar gördüğünde, maddi kayıplar için tazminat ödemek zorundadır. Bu süreçler, sigorta hukukunun belirlemiş olduğu kurallara göre yapılır.
Taraflar Arası Anlaşmazlıkların Çözülmesi
Kendisini güvende hissetmek isteyenler, sigorta şirketlerinin ürün paketlerinden faydalanarak, sigorta poliçesinin oluşturulmasını sağlayabiliyor.
Sigortalı, yapılan poliçe içeriklerinde yer alan konulardan birisinde mağduriyet yaşadığında, maddi kayıpları için tazminat talebinde bulunacaktır. Sigorta şirketleri, bazen sigortalının taleplerini ret edebiliyor. Avukatlar, sigortalı ile sigorta şirketi arasındaki anlaşmazlıkları çözmeye çalışır ve bu süreçte önemli rol oynarlar.
Sigorta hukukunun alanına giren konularda, hukuki destek hizmeti sunan avukatlar, taraflar arası arabuluculuk yapar ya da dava açılmasını sağlar. Ortaya çıkan anlaşmazlıkları çözüme kavuşturmaya çalışan avukat, müvekkilini en iyi şekilde temsil edecektir. Sigorta şirketleri ile sigortalı arasında, anlaşmazlıklar sık yaşanabiliyor.