
Şirketler Hukuku
Türk Ticaret Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve yönetmeliklerin ilgili maddelerinde yer alan şirketler hukuku adi ortaklıklara dair hükümde düzenlenmiştir. Yerli ve yabancı tüzel kişiliğin şirket kuruluş işlemleri, varsa uyuşmazlıkların giderilmesi ve şirket organlarının yasaya uygun belirlenmesi adına alanında uzman avukatlarla çalışmanız önemlidir.
Şirket kuruluşunuzdan itibaren şirket türüne göre sözleşme hazırlanması, şirket yapısı ve ortaklık haklarının gözetilmesi, kanun hükmüne uygun düzenlenmesi hususunda hukuki destek veriyoruz.
Şirket Avukatı hangi Davalara Bakar?
Şirket kuruluşunda öncelikli olarak hazırlanması gereken esas sözleşme belirli kurallar çerçevesinde hazırlanmalıdır. Kuruluş sonrasında esas sözleşme değiştirilmesi de hukuki bir işlem ile mümkündür. Şirket tescillenme sürecinde Türk Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne başvurmak, temsil yetkilisi tarafından imza atılması, onaylanması yer alır.
Bu süreç sonrasında yetki çevresi içerisinde 15 gün yetki çevresi dışında 30 günlük bir sürece ihtiyaç duyulur. Başvurunun usule uygun yapılması ise tescil sürecinde önem arz eder. Tüzel kişiliğin kuruluş sürecini, şirketin ihtiyaç duyduğu hukuki tüm sorunları, alanında başarılı şirketler hukuku avukatı kadromuzla üstlenmekten mutluluk duyuyoruz.
Şirket Kuruluşundan Sonra Hangi Hukuki Sorunlar Yaşanır?
Şirketler kurulduktan sonra bazı uyuşmazlıklarla karşı karşıya gelebilirler. Bunların başında ticari faaliyet süresince yaşanacak; haksız rekabet, marka hırsızlığı, işçiye karşın şirket sahibi haklarının korunması, şirket çıkarlarını koruyacak maddelerin sözleşmeye eklenmesi gibi hukuki konular vardır. Arabuluculuk ile çözülebilecek konularda ise şirketlerin iki taraflı yarar sağlayacakları konularda anlaşma yoluna gidiyoruz.
Şirketleri zarara uğratması muhtemel alacak tahsilinde yaşanan sorunları ise İcra Hukuku alanında icra takip yaparak titizlikle çözüme ulaştırıyoruz. Şirketinizin hak kaybını önlemek için dava süreci takibinin, hukuk büromuzda sizlere destek veren şirketler hukuku avukatı tarafından yapılması şirketinizi koruyucu niteliktedir.
Tüzel kişiliğin ortaklı olması ortakların şirkete karşın sorumluluğunu gerektirir. Bu sorumluluk şirketin şahıs ya da sermaye şirketi olması durumunda farklılık gösterir. Bu nedenle şirket türüne göre sorumluluklarınızın bilincinde olmanız adına bizden hukuki danışmanlık talep edebilirsiniz.
Şirket Türleri ve Sorumlulukları Nelerdir?
Tüzel kişilik yapısında olan şirket türleri borçlardan 1. Derece sorumludur. Ortakların borç sorunluluğu şahıs şirketlerinde sınırsız olup ikinci derecedir. Şahıs şirketleri kolektif ve komandit şirket olarak ayrılır. Kolektif şirkette ortaklar; şirket borçları, taahhüt ve şirket öncesi tüm işlemlerden müteselsilden sınırsız sorumludur.
Komandit şirket ortakları ise kendi içerisinde ikiye ayrılır. Komandite ve komanditer ortaklıklarda sorumluluk değişkenlik gösterir. Komandite gerçek kişiliğe sahip ve tüm şirket borçlularına sınırsız sorumludur. Komanditer ise emek ya da sermaye taahhüt eder ve sorumluluğu taahhüt ettiği kadardır.
Bu taahhüdün ifa edilmesi halinde şirkete karşı sorumluluğu tamamen ortadan kalkar. Şirket ortaklarının sorumluluğunu yerine getirmemesi halinde doğacak hukuki meseleler hak kaybı yaşanmaması için şirketler hukuku avukatı ile birlikte takip edilmelidir. Yaşanan ya da ileride yaşanması muhtemel tüm hukuki davlarınızda yanınızdayız.