
İcra İflas Hukuku
İcra iflas hukuku alacaklının talebi üzerine borçlunun borcunu devlet zoruyla ödemesini sağlar. 2004 Sayılı İcra İflas Kanunu’nda devletin borçlu tarafın taşınmaz mal varlıklarına el koymasıyla ilgili düzenlemeler içermektedir. Borçlunun borcunu ifa etmemesi durumunda alacağın ne şekilde temin edileceğine dair hukuki süreç kanunda belirtiliyor.
İcra İflas Hukuku kapsamında iki takip durumu gerçekleşebilir. Süreç borçlunun takibini gerektirirse icra takip işlemi sürdürülür. Uygun durumlarda ise iflas takip yöntemine de gidilebilir. Her iki takip sürecinin nasıl, nerede yapılacağı ve nasıl biteceği, tarafların hukuksal hakları, haciz gerekliliği gibi işlemlerin nasıl olacağı hukukta açıkça ifade ediliyor.
İcra İflas Hukukunda Alacaklının Hakları
Alacaklı taraf, ödemesi yapılmayan herhangi bir borç için icra takibi başlatabilir. Hukukta alacaklının hakkına ulaşmak için icra takibi başlatma, sürdürme ve sonuca ulaşmak için hakkı bulunuyor. Ayrıca icra takibiyle alacağını temin edemezse genel dava yoluna gidebilme hakkı da vardır.
Alacak hakkı sadece ticari veya kişisel bağlantılarla kurulan menfaatlerden doğmaz. Bazen de edimlerin karşılıklı ifasından veya haksız bir fiille de oluşabilir. Her durumda da alacaklı süreci başlatmak ve takip etmekle yükümlüdür.
Usuller zamanında ve uygun bir şekilde yerine getirilmelidir. Alacak/verecek ilişkilerinden çıkılmadığı zamanlarda güçlü tarafın güçsüzü ezmemesi için hayata geçirilen İcra İflas Hukuku günümüze kadar birçok değişime uğramıştır.
İcra ve İflas Hukuku Temel İlkeleri
Her ne kadar yıllar içerisinde çağa uygun düzenlemeler yapılmış olsa da İcra İflas Hukukunun değişmeyen ilkeleri vardır. Temel ilkeler uygulama sırasında yerine getirilmesi gereken konulardan oluşur.
Alacak/verecek ilişkisini hukuki çerçevede gerçekleştirmek için düzenlenen İcra İflas Hukukunun temel ilkeleri şöyledir:
- Tasarruf İlkesi
- Takip Ekonomisi İlkesi
- Taraflarca Getirilme İlkesi
- Alenilik İlkesi
- Doğrudanlık İlkesi
- Kanunilik İlkesi
- Yazılılık-Sözlülük İlkesi
- Para Alacaklarının Diğer Alacaklardan Ayrılması İlkesi
- Paraya Çevirme İlkesi
- Cebri İcranın Sınırlı Olması İlkesi
- Ölçülülük İlkesi
- Şekle Bağlılık İlkesi
Alacak-verecek uyuşmazlıklarında tarafların çekirdek haklarını korumak amacıyla belirlenen bu temel ilkeler icra ve iflas hukuku kapsamındadır.
İcra İflas Hukukunda Bakılan Davalar
Yaşamın her alanında varlığını sürdüren alacak-verecek ilişkisi kimi zaman alacaklı tarafı mağdur eder. Edimini yerine getirmeyen borçludan borcun tahsil edilmesi için İcra İflas Mahkemelerinde davalar bakılmaya devam ediyor. Bu mahkemelerin ilgilendiği dava çeşitleri sanılandan daha fazladır.
İcra İflas Hukukunda bakılan davalar şu şekildedir:
- Alacağın tahsili nedeniyle icra iflas takibi,
- Fatura veya cari hesaba dayalı edimin tahsili ve takibi,
- İtirazın iptali davaları,
- Borca itiraz davaları,
- Kira ve finans özleşmelerinden doğan alacak davaları,
- İflas davaları,
- Menfi tespit, istirdat davaları
- Tahliye davaları,
- İhtiyati haciz davaları,
- Ecrimisil davaları,
- Hacze itiraz davaları,
- Müdahalenin men-i davaları,
- İhalenin feshi davaları,
- İpoteğin paraya çevrilmesi.
Bu sıralanan davalar başta olmak üzere borç-alacak uyuşmazlıkları kapsamına dahil olan daha birçok konuda kargaşa oluşmasını önlemek için İcra İflas Hukuku düzenlenmiştir.
İcra İflas Hukuku Takip Süreci
İcra İflas Hukuku alanında açılan davalarda sonuca biran önce ulaşmak son derece önemlidir. Hukuki danışmanlık veren bürolar gereken yardımı sağlarken tecrübeli hukukçuların yönlendirmesi her zaman daha avantajlıdır. Süratli bir süreç gecikmiş borcun tahsil edilmesi için elzemdir.
Süreç içerisinde borçlu tarafın mal varlığı gibi detaylar hakkında kısa sürede bilgi toplanmalıdır. Sadece alacaklı değil borçlu tarafın da haklarını koruması gerektiği unutulmamalıdır. Borçtan kurtulma, iflasın ertelenmesi veya iptal davası gibi talepler için de hukuki düzenlemeler mevcuttur.
Hukuki süreçlerin hızlanması ve usule uygun sürdürülmesi için gereken yardım ve desteği hukuk büromuzda sunuyoruz. Alacaklı, borçlu müvekkillerimizin talepleri doğrultusunda dava açıp hukuki yardım sağlıyoruz. Takip yolları ve açılabilecek davalarda hukuki hizmetler veriyoruz. Tecrübeli kadromuzla farklı konularda da danışmanlık hizmeti yürütüyoruz.