Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin boşanmaya ilişkin her konuda anlaşarak boşanmalarıdır. Tarafların anlaşmaları durumunda kanun, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını ve taraflar gerekli hususlarda anlaşmışlar ise artık evliliğin sürdürülmesinin mantıksız olduğunu kabul eder.
Çekişmeli boşanma davası, 4721 Sayılı Kanun’un 166/3 hükmü dışında kalan her türlü boşanma sebebine dayanılarak açılmış ve taraflar arasında boşanmanın sonuçları konusunda anlaşmanın sağlanamadığı boşanma davası türüdür.
Anlaşmalı Boşanma Davası
Anlaşmalı boşanma davası, boşanmak isteyen tarafların kendi aralarında nafaka, mal paylaşımı, çocuğun velayeti gibi konularda uzlaşıp anlaşmayı bir protokol çerçevesinde düzenledikleri ve anlaşmalı boşanma protokolü ile birlikte mahkemeye başvurdukları bir dava türüdür. Anlaşmalı boşanma davası en kolay ve en hızlı boşanma yoludur. Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına nazaran çok kısa sürmektedir. Anlaşmalı boşanma davasını tercih ederek en hızlı şekilde boşanabilirsiniz. Anlaşmalı boşanma davasına ilişkin detaylı bilgiye sitemizde yer alan ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI
sayfamızdan erişebilirsiniz.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü
Anlaşmalı boşanma protokolü (Boşanma Protokolü), anlaşmalı boşanma davasında boşanmanın hukuki sonuçlarını düzenleyen ve her iki eş tarafından imzalanması gereken bir tür sözleşmedir. Anlaşmalı boşanma protokolü ile eşler kısa sürede boşanabilir. Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için boşanmanın detaylarını düzenleyen “anlaşmalı boşanma protokolü” hazırlanması gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma protokolüne ilişkin detaylı bilgilere sitemizde yer alan ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ sayfamızdan erişebilirsiniz. Bursa boşanma avukatı olarak en hızlı şekilde boşanma seçeneği olan anlaşmalı boşanma davası sürecini en hızlı ve en iyi şekilde çözüme kavuşturuyoruz.
Çekişmeli Boşanma Davası
Çekişmeli boşanma davası eşlerin boşanma konusunda veya mal paylaşımı, velayet, tazminat, nafaka gibi konularda anlaşmaması hallerinde açılır. Taraflar boşanma, mal paylaşımı, velayet ve nafaka gibi konularda çekişerek mahkemece kendi lehlerine karar verilmesini hedefler. Anlaşmalı boşanma davalarında her iki taraf da boşanmak için başvuruda bulunurken, çekişmeli boşanma davasında tek taraflı dava açılması söz konusu olur.
Çekişmeli Boşanma Davası Nedenleri
Çekişmeli boşanma davası açmak için Türk Medeni Kanununda düzenlenen boşanma nedenlerinden herhangi birinin varlığı yeterlidir. Boşanma sebepleri;
- Genel Boşanma Nedenleri:
- Evlilik birliğinin temelinden sarsılması (şiddetli geçimsizlik)
- Fiili ayrılık sebepleri
- Özel Boşanma Nedenleri:
- Akıl Hastalığı
- Haysiyetsiz Hayat Sürme
- Kötü Muamele Etmek
- Terk
- Küçük Düşürücü Suç İşleme
- Hayata Kast
- Zina
- Onur Kırıcı Davranışlar
Çekişmeli Boşanma Davasında Velayet
Çekişmeli Boşanma davası ile birlikte, talep halinde eşlerden birine çocuğun velayeti geçici olarak tedbir ara kararı ile verilir. Boşanma davası sonuçlanınca da mahkeme kararı ile velayet hakkı anne veya babaya tanınır. Velayet kararı verilirken eşlerin arasındaki geçimsizlik sebepleri tartışılmaz, çocuğun menfaati ve yararı gözetilir. Velayet hakkı kendisine verilmeyen eş için mahkeme tarafından çocuk ile kişisel ilişki kurulması hakkında da karar verilir. Mahkemenin belirlediği gün ve saatlerde çocuğunu görebilir. Boşanma davasında velayete ilişkin detaylı bilgiye sitemizde yer alan BOŞANMA DAVASINDA VELAYET sayfamızdan erişebilirsiniz.
Çekişmeli Boşanma Davasında Nafaka
Boşanma davası sürecinde ve davanın sonuçlanması durumunda 3 tür nafakaya hükmedilebilir. Bunlar tedbir, iştirak ve yoksulluk nafakasıdır.
1) Tedbir Nafakası
Tedbir nafakası boşanma davası süreci devam ederken eşlerden birinin diğerinden talep ettiği nafaka türüdür. Tedbir nafakası eşin kendisi için ya da ergin olmayan çocuk için talep edilebilir. Tedbir nafakası geçici nitelikte bir hukuki müessesedir ve talep eden tarafın kusursuz olması şartı aranmaz. Hakimin inceleyeceği tek husus tarafların ekonomik durumudur. Tedbir nafakasının ödenmemesi durumunda ödenmeyen tedbir nafakası için nafaka alacaklısı icra takibi yapabilir. Geçici bir tedbir olması nedeniyle davanın sona ermesi ile tedbir nafakasının kaldırılmasına karar verilir.
2) İştirak Nafakası
Velayetin kendisine verilmeyen eşin çocuğun bakım ve eğitim giderlerine maddi gücü oranında katıldığı nafaka türü iştirak nafakasıdır. İştirak nafakası konusunda tarafların kusur durumu önemli değildir çünkü iştirak nafakası çocuğun barınma, eğitim gibi giderlerine ilişkindir.
TMK 328’inci maddesi gereğince iştirak nafakası çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuğun 18 yaşını doldurması, mahkeme kararı ile ergin kılınması ya da evlenmesi nafakayı sonlandırır. Ancak çocuk ergin olsa bile eğitime devam ediyorsa çocuğun eğitimi sona erene kadar nafaka yükümü devam eder. Buna örnek olarak çocuğun üniversite eğitimi almasını gösterebiliriz. İştirak nafakasının ödenmemesi durumunda ödenmeyen iştirak nafakası için nafaka alacaklısı icra takibi yapabilir.
3) Yoksulluk Nafakası
Boşanma sebebi ile yoksulluğa düşecek eş diğer eşten maddi gücü oranında süresiz olarak nafaka talep edebilir.
Yoksulluk nafakası için kanun koyucu bir süre sınırlaması öngörmemiştir bu nedenle yoksulluk nafakasına süresiz olarak karar verilir. Ancak nafaka alacaklısı tarafın tekrar evlenmesi ya da nafaka borçlusu veya alacaklısından birinin ölümü durumunda yoksulluk nafakası kendiliğinden kalkar. Nafaka alacaklısı eşin, resmi evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması veya yoksulluk durumunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi halinde mahkeme kararıyla yoksulluk nafakasının kaldırılmasına karar verilir. Yoksulluk nafakasının ödenmemesi halinde nafaka alacaklısı tarafından nafaka borçlusu aleyhine icra takip işlemi başlatabilir.
Nafakanın Arttırılması
Enflasyon, paranın değer kaybetmesi, paranın alım gücündeki değişiklikler gibi nedenlerden dolayı nafaka alacaklısının giderlerinin artması, değişen koşullar kapsamında nafakanın nafaka alacaklısı için yeterli olmaması veya nafaka borçlusunun maddi gücünde olumlu gelişmeler olması halinde nafaka alacaklısı nafakanın arttırılmasını talep edebilir. Boşanmada nafakaya ilişkin detaylı bilgiye sitemizde yer alan BOŞANMADA NAFAKA kısmından erişebilirsiniz.
Çekişmeli Boşanma Davasında Tazminat
Boşanmada maddi, manevi tazminat tarafların kusuru belirlemesine göre dava sonunda mahkemenin haklı bulduğu eşe ödenmesine karar verilen tazminattır. Boşanmada tazminat hem anlaşmalı hem çekişmeli davalarda verilebilir. Tazminatın miktarı hakimin takdirindedir. Hakim tazminat miktarını tarafların maddi gücü ve kusurun ağırlığına göre belirler. Boşanma davasında tazminata ilişkin detaylı bilgiye sitemizdeki BOŞANMA DAVASINDA TAZMİNAT kısmından erişim sağlayabilirsiniz.
Çekişmeli Boşanma Davasında Mal Paylaşımı
Boşanma sürecinde mal paylaşımı, evlilik birliğinin mahkeme kararı ile sona ermesinden sonra, evlilik içinde edinilmiş malların eşit bir şekilde paylaşılması kriterine dayanır. Mal paylaşımı davası, boşanma davası ile birlikte açılamaz. Mal paylaşımı davasının boşanma davası ile aynı anda, fakat ayrı bir dava şeklinde açılması halinde; mahkeme, boşanma davasının kesinleşmesini, mal paylaşımı davası için bekletici mesele yapar. İlk olarak anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davası görülerek yargılama sonucunda boşanma kararı verilmelidir. Boşanma kararı kesinleştikten sonra mal paylaşımı davası görülmeye başlanır. Boşanma davasında mal paylaşımına ilişkin detaylı bilgilere sitemizdeki BOŞANMA DAVASINDA MAL PAYLAŞIMI bölümünden erişebilirsiniz. Bursa Çekişmeli Boşanma Avukatı Can Çiftçi Hukuk Bürosu
Bursa Çekişmeli Boşanma Avukatı
Boşanma davası nasıl açılır? diyorsanız Bursa Boşanma Avukatı olarak boşanmanın türleri olan anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası süreçlerinde müvekkillerimize Bursa’da en iyi avukatlık hizmetini sağlamayı hedef görüyoruz. Psikolojik olarak yıpratıcı olan boşanma sürecini en hızlı şekilde çözüme kavuşturuyoruz. Bursa boşanma avukatı olarak tarafımıza 0 (531) 921 83 36 numaralı hattan veya internet sitemizdeki İLETİŞİM kısmından bizimle irtibata geçebilirsiniz. Bursa Çekişmeli Boşanma Avukatı Avukat Can Çiftçi Hukuk Bürosu